KAN VI SLÅ ET SLAG FOR SELGERNE?

En selger kunne føle seg en smule ignorert og sett ned på, da pandemien stod på som verst. Litt som en fotball ingen vil ha i ansiktet.
En selger kunne føle seg en smule ignorert og sett ned på, da pandemien stod på som verst. Litt som en fotball som ingen vil ha i nærheten av fjeset.

«Hvilken blogger er jeg dersom jeg ikke løfter frem min bransje etter månedsvis med omstilling og frustrasjon, fra et næringsliv med enda større utfordringer enn selgerne selv?»

Etter et lengre tidsavbrudd fra skrivingen tenkte jeg at tiden var overmoden for et nytt innlegg. Gjennom snart et halvt år med covid 19-relaterte artikler opp i mente, tenkte jeg det ville være forfriskende for mine potensielle lesere å få servert noe som ikke omhandler dette i noen form.

Men.. I det jeg logget inn på WordPress-plattformen kom trangen for å skrive noe relatert til pandemien for meg også. Egne erfaringer. For mellom de utallige artikler om bedrifter som sliter, et voldsomt antall permitteringer og enda verre; Sykehusinnleggelser og død, har man selgerne som i stor grad har utøvd yrkets aktiviteter som om det var ‘business as usual’.

Sistnevnte må da hatt positiv innvirkning på verdensøkonomien. Hvordan kan det da ha seg at selgerne ikke bemerkes mer av politikken, kulturen, nyhetsbildet og samfunnet som helhet? Mulig jeg har vært sløv, men har ikke sett èn eneste artikkel.

Et lite slag for selgerne

Å fremme et yrke i disse tider basert på egen subjektivitet; Støtende? Egoistisk? Arrogant? Bloggen ble i sin tid opprettet for å ha et sted jeg åpenlyst kunne dele mine tanker rundt salg, markedsføring og næringslivet generelt. Hvilken blogger er jeg dersom jeg ikke løfter frem min bransje etter månedsvis med avslag og frustrasjon fra et næringsliv med enda større utfordringer enn selgerne selv?

Jeg var heldig

Som dedikerte selgere flest, var jeg en av de som slapp å permittere meg. Heldigvis for privatøkonomien. Men det større bildet? Ingen kjøp og salg; Ingen penger i omløp for noen. Ingen penger i omløp? Dårlig butikk og ergo færre arbeidsplasser. Så dersom vi ikke trengte å permittere oss, hvorfor da være ‘frekk’ nok til bruke spalteplass på sympati for selgerne? Jo, for det kostet! Selgerne ble virkelig satt på prøve.

Mer psykolog enn rådgivende

100 + rørløft, lange kvelder med prospektering etter nye kunder. Mer viktig enn noensinne å levere i henhold til budsjettkrav. Mer psykolog enn rådgivende. Jeg satt selv timevis med kunder som var på gråten over situasjonen. Å lytte var viktigere enn noen gang. En kjente på sin mellommenneskelig plikt. Alle selgere kan kjenne seg igjen, i mindre eller større grad.

Prisen å betale? En mistet verdifull tid til å snakke med de som de gikk bedre med, de som befant seg i mer heldige omstendigheter. De kjøpeklare. Et evig moralsk dilemma som kunne gå utover nattesøvnen. Litt som en fotballkamp.

Overhørte nedlatende snakk som ikke hører hjemme

Var ved en tilfeldighet innom et kontorlandskap og ble vitne til en svært nedlatende tone mot en selger. Denne samtalen var satt på høyttaler (!). Ut i fra hva jeg oppfattet, var det et hyggelig menneske i andre enden som stilte vennlige og etter mitt skjønn, riktige spørsmål sett i forhold til omstendighetene næringslivet pr dags dato befinner seg i. Etter en del år med salg har man møtt på mye blandet respons, men denne beslutningstageren tok virkelig kaka. Vedkommende burde aldri i verden hatt en slik rolle.

En velment påminnelse

Selv om 98% av beslutningstagere er av vennlig art vil jeg minne dere på hva vi selgere drivere med. Å være en selger er en viktig del av identiteten vår. Salg er en livsstil, et fagfelt -en profesjon. Høy aktivitet, mange lange dager og mye mentale påkjenninger for å nå budsjettene som er satt for at oppdragsgivere skal kunne fortsette sin drift. Det ligger mye arbeid i mellom øyeblikkene med «dollar glis og høy champis-faktor». For å si det pent.

Det siste vi trenger nå er flere bedrifter som sliter. Og enda viktigere; Gode holdninger, moral, etikk og respekt for enhver bransje og enkeltindivid. De aller fleste har kjent Covid 19 på kroppen enten fysisk eller psykisk, så la oss nå ta vare på hverandre og opptre vennlig i alle retninger. Til dere uprofesjonelle selgere uten respekt for bedriftene der ute; Dette gjelder dere også!

Keep it up

Bra jobba selgere. Dere er unike og tilpasningsdyktige som få! Vær stolte av deres yrke, og (fortsett) med å vise respekt, så vil dette nesten alltid være gjensidig 🙂 Kjære selgere; Takk for en iherdig innsats så langt gjennom pandemien!

Merket med: ,,,,,,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?