Planlegger du karrieréveien til punkt og prikke? Juster ditt mindset!

Artikler i tabloidaviser og diskusjonsforaer tilsier at vi unge gang på gang går i samme fellen innenfor én arena – nemlig karriereveien! Bruker vi for mye tid og energi på feil ting?

En evigvarende trend som har fått økt medieoppmerksomhet siste årene er tanken om det perfekte. At alt skal være perfekt til en hver tid er for lengst blitt av de mest diskuterte folkesykdommene i nyere tid. Utallige si ;D-innlegg i aftenposten med utspring fra syndromer som «flink pike», har nok gjort oss mer bevisste på overanalyserende tankeganger enn tidligere.

I dette innlegget har jeg derfor valgt å fokusere på noen tips vedrørerende et tankesett for en vellykket fremtid i forhold til sunne ambisjoner i arbeidslivet.  

Dette for å lettere unngå å brenne seg ut i søken på urealistiske mål med tilhørende negative tanker. 

 

Med det sagt, kommer her 3 subjektive punkter å ta med seg videre på din ambisiøse ferd:

1. Ikke la teknologien styre deg
Onlinedating har blitt svært populært.

Millenium-generasjonen har gjennom hele oppveksten vært vant med stadige, hurtige endringer. Nye spillkonsoller, nyskapende leketøy, og ikke minst innovative telefoner og nettbrett konstant. «Snake» på Nokia 3310 føles som i går.. 

Snake-spillerne har vokst opp, og blitt aktive med speeddating ved bruk av applikasjoner som Tinder. Alt skal skje veldig fort.  Hva skjer når alt skal skje så hinsides fort? Joda. Innenfor dating kan det bli en smule overfladisk.

Generelt finnes det en mer alvorlig konsekvens av dårlig tålmodighet. Det blir gjerne mer kvantitet over kvalitet over det en gjør.

Kan dette overføres til arbeidslivet? Klart det! Excel-dokumenter, håndtering av e-poster, møter, telefonsamtaler med kunder osv. – timeplanen er alltid full.

Vi er vant til spontan chatting med venner og bekjente. Skal en ut på fredagskvelden sender man gjerne samme melding til ti venner for å spare tid. Hva skjer da på jobben? Vi sender heller en standardisert og ofte middelmådig e-post til 30 tilfeldige personer, enn å skreddersy én unik melding til 5 gode prospekter. 

Hvorfor? Teknologi. Vi har gjennom stadige teknologiske endringer i løpet av oppveksten, blitt programmert til å tenke kvantitet over kvalitet. 

Derimot: å ha i bakhodet at vi alle er mennesker med ulike følelser og preferanser, vil gi oss arbeidere, en helt annen kontroll over ulike situasjoner. Har du kontroll uten teknologi, vil teknologien jobbe med deg. Ikke mot deg. 

Det er vårt eget ansvar å være bevisst på dette!

 

 2. Ikke tenk for mye på det økonomiske aspektet i begynnelsen av karrieren!

Det føles som tiden renner avgårde. En er redd for at tiden skal ta en igjen, og plutselig sitte der – uten den fete kontoen en hadde drømt så mye om. «Jeg skulle jo ha millionlønn før jeg ble 30!».

Jeg bevitner gledelig at Norges unge generelt er av svært høy kvalitet. Vi har likevel to svakheter. Det ene er angst for risiko, med manglende innovasjon som konsekvens. Det andre er tålmodighet. Disse går hånd i hånd med dette innleggets problemstilling: Vi ønsker å få høytbetalte toppjobber servert på sølvfat så fort vi er ferdig med endt utdannelse. Gjerne før. 

Fokuserer på læring og utvikling før inntekt
Endre mindset for prioritering av læring og utvikling før inntekt!

Å være ung, og i begynnelsen av karriereveien er en unik situasjon der en kan utforske ulike bransjer. Her kan en lære hvordan ulike selskaper er bygd opp, forskjell på ledelsesstrategier, og ikke minst bygge nettverk. Finn ditt felt, og bruk lidenskapen på å bli dyktig her. Det økonomiske vil gjerne komme av seg selv. 

 

3. Slutt å utsett de viktigste oppgavene!

Enkelte bruker mer tid på dagdrømming enn det en gjør på arbeidsoppgavene som gjelder der og da. Halvparten av denne tiden med fokus, ville sannsynligvis ført deg lenger opp på karrierestigen. Er det en ting jeg har lært, er det at desto mer fokusert en er på viktige ting, jo mer produktiv er man. Det sier seg selv.

Min personlige mening er at produktivitet er det mest stressdempende som finnes. Kresen ved jobbsøking etter endt studie, og vil ha drømmejobben med en gang? Ta opp telefonen å ring rundt!

Det verste som kan skje er at du får jobbønske nummer 2, som vil gi deg mer erfaring i mellomtiden. Ikke utsett! Ønsker å få en oppgradert selgertittel med bedre bonusordninger? Slutt å drøm, lær deg å selge mer! Skaff deg en bok skrevet av en suksessfull selger, meld deg på kurs, eller spør andre på arbeidsplassen om råd.

I salgsbransjen eller driver med noe helt annet? Ikke utsett opppgaver som kan bedre dine «skills» og utvikle ditt tankesett, til fordel for et maraton med en ny tv-serie fra HBO. 

Slutt å utsett. Det vil føre deg opp og frem!

 

Fersk eller erfaren i karriereveien?

Du som leser har en lang og vellykket karriere bak deg, og besøkte meg for å se om du kan kjenne deg igjen i noe: Du er kommet dit du er med en gode dose tålmodighet, og ved å tenke smart. Eller kanskje du i stedet er som meg. Ung og relativt uerfaren. Du føler deg litt fremmedgjort og forvirret i forhold til fremtiden?

Er du som meg, og tar deg selv i å bruke litt for mye tid på å planlegge og analysere til tider? Da kan det være lurt å vurdere om en ørliten finjustering av ditt mindset, kan hjelpe deg på veien. Begynn med de 3 punktene tatt for seg her. Snakk gjerne med de erfarne for råd! 

Jeg kommer selv til å ta i bruk disse punktene som verktøy for å optimalisere min egen tankeprosesses når drømmene slår inn, og tankene begynner å løpe løpsk! Vit at du ikke er alene. Takk for at du tok deg en tur innom, og lykke til videre i karriereveien!

 

 

Med vennlig hilsen

Terje Lyshaug Melbye

 

 

Flere karrieretips?

 

 

Merket med: ,,,,,,

1 kommentar til «Planlegger du karrieréveien til punkt og prikke? Juster ditt mindset!»

  1. […] Kanskje ønsker du å prøve ut salg? I så fall er kanskje standsalg mer i din gate? Eller kanskje du trenger tips til nyttige verktøy på karriereveien? […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?