Jakter drømmejobben? – slik lykkes du lettere i jobbintervjuet

Du går fra jobbintervjuet med en følelse. Man kjenner på en lettelse av å være ferdig, men så kommer tankene. Hvordan gikk det? Hva gjorde jeg bra, hva gjorde jeg mindre bra. Og som du kjenner deg best i – hvordan kunne det gått så himla mye bedre?

 

Jobbintervju    

Jobbintervju tenker du. Jeg vet hva et jobbintervju ér? Jeg regner med at samtlige lesere av innlegget har kjennskap til dette – både på godt og vondt. 

Et nokså stereotypisk scenario omhandler en student som kommer til kort på stipend alene.

Økonomien tillater sushi noen «X» – antall ganger, og så blir det mye pasta og frossenpizza. Legg til ett par turer på byen, og havregrøten blir et nødvendig onde. 

Etter norsk standard er man nå under fattiggrensen. Behovet for en ekstra inntektskilde er et nødvendig faktum.

Eller kanskje du er bedre stilt enn som så, men er i stedet kommet til et punkt hvor du ønsker å ta det neste steget. For å komme nærmere et eller flere økonomiske mål?

Enten dette målet innebærer egenkapital for å kapre sin første leilighet, eller statusjag i form av å klatre over naboen på både inntekt og formue når skatteetaten lanserer fjorårets ligninger til offentligheten.

Synes du det er bedre å påføre seg «grålig» hår og “bekymringrynker” som resultat av glede, svette og tårer – i karrièreveien du vil se deg selv i på lang sikt. Eller å bli gammel i en sektor du ikke ser ditt sanne potensial i? 

Uavhengig av årsak, er jobbintervjuet det som fører til plan B, eller i beste fall – det som gir deg jobben.

 

Jobbintervju-hvordan-lykkes-jobbintervju-lande-drømmejobben-2-terje-melbye-inboundswag.no.jpg
Et solid håndtrykk er alltid foretrukket av en hver arbeidsgiver!

 

Du har fått ett intervju – hva nå?

Gratulerer med jobbintervju! Ja, det er faktisk vanlig å gratulere andre mennesker dersom de har fått invitasjon til tid/sted for møte med sin potensielle, framtidige arbeidsgiver. 

Enten du har fått et intervju gjennom bekjente i en bedrift, eller har svettet deg gjennom telefonsamtaler og e-poster frem og tilbake i håp om å skyte gullfuglen – er det uansett på sin plass med en gratulasjon.

Det er mulig du er en slappfisk, men du heller sannsynligvis mer mot det tiltakfulle. Gi deg selv en velfortjent klapp på skulderen for dette.

 

Hva gjør at mange ikke lykkes?

Dersom du som mange andre ikke fikk drømmejobben på første forsøk, må du nullstille deg, og se på «plan B». Plan B er som du antok, følgende: du landet ikke drømmejobben som du investerte mye tid og entusiasme i. 

 

«Forberedelsene som var så bra, og som du skråsikkert antok ville føre til at sjefen ansatte deg på stedet, var tilsynelatende ikke like vellykkede som først antatt».

 

Du må se etter andre alternativer. Det er mulig du gjorde en solid dose innsats. Men kanskje du hadde fokusert for lite på relevans i forhold til aktuell stilling og arbeidsoppgaver deretter?

Kanskje det ikke var her det «skortet», men at det oppstod et aldri så lite «kjemi-kræsj» med intervjuer. Ikke det, nei? Kan du ha vært en smule for passiv og ydmyk, og fremstod som om du ikke engang hadde turt å åpne munnen i en lunsjpause med kolleger? Nei, vel. 

La oss anta du var motpolen, og opptrådte såpass «cocky» og pushy at sjefen skalv i buksene? Ikke det heller, nei.

Kanskje kvisene «poppet» ut i engstelsens navn, og du så ut som en pre-pubertal tenåring? Uten at tanken om kompensering med en profesjonell klesstil, toppet av en voksen sveis som oser klasse, engang streifet deg et millisekund?

Dersom du fremdeles rister på hodet, må jeg høflig avbryte og informere om at det er på høy tid at du går inn i deg selv, og blir en smule selvkritisk. 

For noe av det nevnte kan du kjenne deg igjen i. I mindre eller større grad.

 

Slik lykkes du!

Det eksisterer dessverre ingen fasit for hvordan man lander drømmejobben. Fordelen er at alle sjefer har mye til felles når de bedømmer, og avgjør kandidater. Utfordringen er at de på samme tid er veldig ulike. 

Alder, erfaring, bransje, og ikke minst avvikende personlighet gjør det utfordrende. Ja, til og med umulig å lage en mal/fasit.

Likevel har jeg med min nokså begrensede erfaring, og som ivrig sosialiserer, kommet frem til noen selvutnevnte, gode råd over årene. Her er fem punkt jeg mener er gull.

Kjære leser: det første tipset fra meg for å lande drømmejobben vil være å akseptere overstående linjer. Noen er unge, andre er godt voksne. Noen er autoritære, mens andre mer forsiktige i sin tilstedeværelse. 

Innse og aksepter at arbeidsgivere er vanlige mennesker, samme som deg og meg.

 

Ta deg godt ut

Kle deg pent, og ikke minst føl deg bra. Formelt, men tilpass situasjonen. Sleng på deg noen pensko som du har børstet og smurt pene. Finn frem en dressbukse eller et par med mørke jeans. Sist, men ikke minst: stryk skjorta, og kjør “mad man” med denne nede i buksa.

Gammeldags og utenfor komfortsonen din, sier du? Er du tøff nok til å møte til jobbintervju, er du sannelig tøff nok til å tillate deg dette!

 

jobbintervju-hvordan-lykkes-jobbintervju-lande-drommejobben-terje-melbye-inboundswag-no
Klassisk herremote slår sjelden feil!

 

Fattig student eller dårlig privatøkonomi? Ingen unnskyldning. Fretex selger pent brukte (og ubrukte) klesplagg i alle stiler og størrelser til en veldig rimelig penge. 

Enten du vil rocke en dress fra Armani eller Dressmann og tråkke rundt i pensko fra Gucci eller Ecco, fåes dette til bare noen hundrelapper hos Fretex. Klikk her for å se hvor «classy» du kan bli!

Dersom jobbintervjuet innebærer en stilling som musiker, sørg for å ha med en USB-pinne eller et «youtube» – klipp hvor dine musikalske egenskaper gjenspeiles. 

Ingen liker en skrytepave. Sannheten er at man i enkelte tilfeller ubevisst eller ei, sees som nettopp dette til det motsatte er bevist.

 

Selg inn deg selv

Som selvutnevnt salgs-guru, eller hjernevasket markedsføring-student (velg den som passer), ser jeg på dette punktet som en plikt å nevne. Salg forekommer i de aller fleste dagligdagse situasjoner enten du liker det, eller ikke.

Fra du går innom kiosken og kjøper en kaffekopp og en avis, til lunsjpausen hvor du inviterer en kollega til en cafe, er salg benyttet minimum to ganger. 

Nå som du er klar over at det meste du har gjort i dag innebærer en form for salg, er det på sin plass å bruke dette mer bevisst i situasjoner der dette trengs.

Et jobbintervju er en slik type situasjon. Stå «rakrygget», håndhils på en ordentlig måte, og presenter deg fra din beste side. Klisjé: men vær deg selv. Skryt litt av dine bedre egenskaper, og tidligere mestring. Vær gjerne litt konstruktiv mot deg selv om du får muligheten. 

Å vise en ydmyk og menneskelig side av deg selv, kan selge mer enn noe annet.

 

Snakk 40% av tiden, lytt resterende 60%

Sist, men ikke minst: lytt! Det betyr selvfølgelig ikke at man skal sitte der som en nikkedukke. Lurer du på noe, spør. Når spørsmål blir stilt: besvar etter beste evne!

Lytt til intervjueren uansett, uavhengig av om det er en potensiell arbeidsgiver eller en rekrutterer. Aldri, aldri la desperasjonen ta fra deg drømmejobben.   

 

Ta intervjuet på strak arm!

Hvor kjipt hadde det ikke vært dersom det var en «how to» som hadde knekt koden 100%? Utfordringer her i livet slik som det å jakte drømmejobben, får en til å tenke nytt, noe som er svært personutviklende i positiv retning.

Se på hele prosessen som nyttig erfaring og lærdom uansett utfall. Lykke til videre på jobbjakt, enten jobbintervjuet står for tur i morgen eller om ett år!   

 

Ut av komfortsonen og forsøke dørsalg? Dørselgere uønsket? Hvorfor prøve dørsalg?

Allerede landet drømmejobben, men engasjert i diskusjonen rundt robotisering, og fleksitid i næringslivet? Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00? 

Merket med: ,

3 kommentarer til «Jakter drømmejobben? – slik lykkes du lettere i jobbintervjuet»

  1. […] er på jakt etter. I forbindelse med et jobbintervju? (kan lese mer om jobbintervju ved å klikke her). Eller kanskje det bare handler om inspirasjon for å komme deg […]

  2. […] Trenger du inspirasjon for å lande drømmejobben – i håp om å overleve robotiseringen? Klikk her.  […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?