Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00?

Hva er et av de mest diskuterte temaene i det stadig mer høyteknologiske næringslivet? Du gjettet kanskje riktig. Jeg snakker selvfølgelig om debatten rundt fleksitid! Der en på den ene siden er nærmest påtvunget å være tilgjengelig 24/7. Eller klassikeren. Syv timers arbeidsdag, og 100% fri fra arbeidsstedets plikter – i det klokken bikker fire-null-null! 

 

Viskes skillet ut? 

Mintes for noen dager tilbake en artikkel på Hegnar.no jeg kom over i fjor sommer. Nevnte artikkel omhandlet samme tema, og tok for seg at vi i fremtiden vil jobbe i fritiden, mens hobbyene vil pleies i arbeidstiden. Høres spinnvilt ut? Enig. Negativ utvikling? Vanskelig å spå eksakt. Uavhengig av fremtidige konsekvenser, inspirerte innlegget meg til å skrive kort om dette.    

 

Jeg er ingen politiker

Jeg er ikke synsk. Ei heller en politiker. Er ikke over snittet engasjert i politikk. Ingen planer om å bli det med det første. Har heller ikke i nærheten av det som regnes som lang arbeidserfaring. 

Hva kan så en tjuetre år gammel markedføringstudent bidra med i denne debatten? Minimalt selvfølgelig. Men blogger og tanker er i min verden til for å deles! Riktignok med visse modifikasjoner og retningslinjer. Det skulle ikke være nødvendig å nevne. 

Min erfaring spenner over tenårene innom noen få, men samtidig vidt forskjellige bransjer. Det hele begynte med litt snekkerarbeid. Videre sto førstegangstjenesten (Forsvaret) for tur.

Etter 12 måneder i Hæren var det ett par år i dagligvarehandelen. Etterfulgt av ett par år som «salgskriger» i det kule callcenteret, DRS hvor jeg per dags dato fremdeles kriger meg fra det ene salget til det andre!

Men nå sporet det litt brått av tema…

Jeg har i all hovedsak jobbet deltid. Skal dermed ikke spy ut bastante meninger og ytringer rundt nåtidens arbeidslivs-politikk. Realiteten er likevel at jeg om halvannet år frem i tid, kommer til være plantet i arbeidslivet på fulltid. Forhåpentligvis! Dermed er denne diskusjonen aktuell for meg og mine bloggfølgere som både er, og skal ut i arbeidslivet. 

 

Hva innebærer denne utviklingen? 

Å være norsk statsborger er et godt utgangspunkt. Å være norsk gir et godt utgangspunkt for å på sikt sitte i en god stilling og gjøre en eventuell karrière av det du ønsker. Vårt samfunn og vår stat har i motsetning til mange andre land, tilrettelagt dette for oss. Sett pris på det!

Oss bortskjemte «oljebarn» må være forberedt på noe som vil prege fremtidens arbeidsliv. For ikke nok med at en må være tilgjengelig på telefon og e-post på hytteturen. Du må være «online» til alle døgnets tider!

Jeg som markedsføringstudent er nødt til å være klar over at jeg har en noe kynisk bransje i møte. På samme tid er det en bransje med et voldsomt bredt felt av arbeidsoppgaver. Sistnevnte er det som først og fremst dro meg i retning av dette faget. 

Likevel er jeg inneforstått med at det til tider kan bli krevende, når arbeidsoppgaver skal taes med hjem. Dette kan være oppgaver som å overvåke de ulike kanalene bedriften benytter seg av. I tillegg kan det være å planlegge strategier basert på analyser, og «big data»*, ved hjelp av automasjons-software som Hubspot, eller Hatchbuck** eller lignende.

For ikke å glemme våre alles kjære facebook, instagram og etter hvert mange andre sosiale plattformer. Slike verktøy og sosiale medier er avhengig av jevnlig ettersyn for optimal effekt. 

Dette vil i noen tilfeller bety arbeid utenom 8-16-rammene. For mitt vedkommende er slike programmer underholdende, selv i sofakroken hjemme. Det er derfor et fleksibilitetkrav jeg ville tolerert.

Det skal tilføyes til at jeg har vokst opp med familiemedlemmer som har jobbet lange dager. I stor grad helg også. Hjemmefra. Som en oppsummering etter «input» og diskusjon rundt dette, er konklusjonen klar og tydelig.

De ser at fleksitid gir nettopp det som ligger til bakgrunn for begrepet. Nemlig fleksibilitet! Teknologien går fort fremover. Til og med robotiseringen har begynt å komme snikende for å gradvis skape litt og litt større dominans for hver dag som går. 

Skummelt! Men ettersom teknologien blir stadig mer fleksibel, må vi arbeidere gjøre det vi kan for å henge med. La oss jobbe med den. Ikke mot den!  

 

Fordeler/ulemper

 

Er det sunt å sitte på stranden i Kypros med mobilen, og overvåke e-post, sms og anropsloggen i like stor grad som en grensejeger ville iakttatt en tvilsom «russer» langs med russergrensen?

 

Den største utfordringen med en slik hverdag vil være at en aldri får helt fri. I gamledager (og noen få bransjer i dag) kunne en gå hjem klokken fire, sprette seg en kald øl, og slappe av med familien. Punktum! 

I 2016 må en i mange bransjer være forberedt på å motta et par telefoner, og svare på noen e-poster i timene mellom Barne-TV, og den siste episoden av Game of Thrones nærmere midnatt. 

Kanskje en også bør organisere noen kundemøter. Ekstra hektiske tider? Da må en vurdere å stå over søndagmiddagselskapet hos farmor til fordel for planlegging av møter, papirarbeid og lignende. En har jo ikke har hatt sekretærer siden finanskrisen i 2008… kontorjobber er ikke lenger for den svake! 

 

fleksitid-eller-helt-fri-etter-klokken-fire-frihet-sosiale-medier-teknologi-robotisering-2-terje-melbye-inboundswag-no
E-post er ikke lenger nok. Det er i moderne tid forventet, og flere steder et krav, at ansatte har en god teknisk forståelse og kunnskap rundt de ulike medieplattformer illustrert på bildet. En skal ha tilgang og kontroll over disse, enten en sitter i kontorlandskaper på jobb, eller strekker bena i godstolen hjemme. 

 

Det er foreløpig for lite kunnskap og erfaring om fremtidens konsekvenser av robotisering. Hvorfor? Jo, for det er ikke trådd i kraft for fullt enda. En enda større utfordring vil være å skrive en bok om hvordan en eventuell 100% fleksibel jobbhverdag vil utspille seg totalt sett. Kanskje den gjennomsnittlige ansatte vil bli for slapp, og selskaper gå konkurs?! Jeg er som nevnt ikke synsk. Tiden får vise. 

Men! I følge artikkelen i Hegnar, er ansatte som får jobbe mer selvstendig når de selv ønsker, mer glade og fornøyde – totalt sett! Å være fornøyd, smittes over til produktivitet og kvalitet i gjennomføringen av arbeidsoppgaver. Det er tillit begge veier. Tillit er sjelden negativt. 

Det er på sin side viktig å forstå at majoriteten av mennesker liker komfortsonen, og rutinene inne i denne. Det skaper en trygg atmosfære i en ellers travel hverdag. Basert på mine tanker, og innspill fra andre med femten ganger mer arbeids – og livserfaring, vil jeg likevel tørre å påstå at det er mer fordeler enn ulemper ved at skillet blir borte.

 

Revolusjonerende som Facebook

Våre oldeforeldre hadde nok besvimt dersom de for seksti år siden skulle dele sin bedrifts statusoppdatering på LinkeDin. Bare tanken på å attpåtil måtte følge med på denne etter kl 16:00, hadde nok ført til et aldri så kaotisk øyeblikk i hodene deres. Vi skulle vært glade om de kom seg gjennom dette med bare et hjerteinfarkt.  

Det skal også sant sies at det var min generasjon som fikk æren av å være prøvekaninene på sosiale medier når det begynte å spire og blomstre for en tiårs tid tilbake. Vi overlevde overgangen fra MSN og Piczo-blogger til Facebook, anno 2007.

Vi burde i hvert fall klare å tilpasse oss en annen struktur i hverdagen. For det er slik utviklingen tilsynelatende virker å gå! 

Kjære lesere. Hva med å slutte å se problemer. Se heller etter løsninger! Utfordringen burde ikke være å engste seg for mangel på fritid. Energien burde brukes til å finne drømmejobben. Jobben der du ser på arbeidsoppgavene som en hobby å regne.

Har du en jobb du trives med, og som lar deg utvikle deg videre? Så bra! Da spiller det plutselig ikke så stor rolle om jobben utføres i den mer påkostede kontorstolen fra Krogsæter på kontoret. Eller i den enklere Ikea-stolen hjemme.

 

Trenger du som mange andre, tips og inspirasjon for å lande drømmejobben? Det vil ta lenger tid før robotiseringen tar over jobben din, om du er dyktig og brenner for det du driver med Jakter drømmejobben? – slik lykkes du lettere i jobbintervjuet

Har du også latt merke til at det er mye tanker og ideer blant unge, men lite entreprenørskap i praksis? Den innovative, men late generasjonen? 

 

*Big data: samlebegrep for all informasjon Internett/data har samlet/lagret. 

**Hubspot/Hatchbuck: automasjonsprogrammer (software) for generering av leads, og automatisering av markedsføringstiltak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merket med: ,,,

6 kommentarer til «Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00?»

  1. […] Allerede landet drømmejobben, men engasjert i diskusjonen rundt robotisering, og fleksitid i næringslivet? Se her: Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00?  […]

  2. […] Lese mer? Opptatt av fleksitid i næringslivet? Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00? […]

  3. […] Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00? […]

  4. […] Lese mer? Opptatt av fleksitid i næringslivet? Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00? […]

  5. […] Allerede landet drømmejobben, men engasjert i diskusjonen rundt robotisering, og fleksitid i næringslivet? Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00?  […]

  6. […] Fleksitid eller 100% fri etter kl. 16:00? […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?