Velformede og tåfisfrie sko? Anskaff skotrær!

Skotrær. Hva i granskauen er det? Sko og tre i samme setning? Enda et «snake oil»-produkt som blir forsøkt presset over på oss nysgjerrige og kjøpevillige forbrukere? 

For litt over ett år siden begynte jeg å gruble over nøyaktig det samme. Jeg var innom en kamerat etter skolen, og beskuet flere eksklusive lærsko fra det spanske skomerket Magnanni. Hvert par hadde hver sin springfjær oppi. Det gikk raskt opp for meg at disse var for å opprettholde passformen til skoene mellom bruk. Jeg innså at jeg hadde sett tilsvarende flere ganger før. 

Fra hvor og når dette verktøyet har sin opprinnelse vet jeg ikke. Jeg kan i hvert fall slå hardt og fast om at det er et eldgammelt hjelpemiddel for å bedre fottøyet – og dermed opprettholde gentleman-looken! 

Likevel er det ikke før nå nylig at jeg innså at det var på høy tid å gjøre alvor ut av dette på egne sko. Gjorde litt research, og kom frem til at fordelene var utallige!

 

Etter et google-søk

Polert sedertre, lakkert i eksklusiv lakk. Det hele toppet med gullbelagt håndtak, montert bakerst. Alt dette for optimale sko? Hmm… Pris? Samme som en grei dress. 

Jo dyrere, desto mer avanserte materialer som sørger for ytterligere lykke for skoeieren? Ja, sier noen. Tull sier resten!  

 

Hvilke type skal en velge?

Tilbehør til sko for prisen av en dress er uaktuelt per dags dato. For min del i hvert fall. Dessverre. Men la oss se på mer fornuftige, og ikke minst prisgunstige løsninger. Valgte å google litt, og fant ut at IKEA sine ofte blir nevnt.

Disse er rimelige, men består av veldig simple springfjærer med en liten trebit i front for tærne, og en enda mindre bit bak for hælen. Lest at denne typen strammet for mye på feil områder i skinnet, og en kan risikere å ødelegge skoene. 

Fortsatte min research, og kom frem til at slike du ser under var et godt valg. Bestilte mine her: https://www.shoecare.no/no/. God pris og greit utvalg. Koster 239,- pr par. Med andre ord betydelig mindre enn en dress!

God oppfølging og responsiv kundeservice ved spørsmål rundt størrelser og lignende. For dere som skal kjøpe, burde du velge skotrær som er 1-2 cm lenger enn føttene dine. Det er dette de anbefaler, og det stemte bra for mitt vedkommende. Nettbutikken jeg linket til har forøvrig en cm-tabell. 

De jeg gikk for er skjært ut av rødt sedertre fra Nord-Amerika. Egenskapene er som med de fleste andre tresorter som ikke er behandlet nevneverdig. Nemlig å trekke inn fukt, og spre naturlig godlukt fra trevérket og inn i læret.

I denne konteksten er denne fukten synonym med fotsvette. Også kalt tåfis på folkemunne. Lukten av skoen etter «operasjon skotre»? Ahh, deilig og velduftende! 

 

Velformede-og-tåfisfrie-sko-skaff-skotrær-sedertre-vintage-2-terje-melbye-inboundswag.no.jpeg
Slik ser de ut etter levering og utpakking. Ett par sedertre med bevegelige deler mellom front og hel for å kunne tilpasse passformen til skoene de er plassert i.

 

To par sko og et sett skotrær av ubehandlet tréverk!

Går du for skotrær laget av plast, vil de holde på passformen på skoene dine og hjelpe til med å forebygge rynker i skinnet. Problemet er at de ikke trekker til seg fukten, slik som treverk gjør.

Dessuten er det anbefalt å ikke bruke samme skopar hver dag, men å veksle på sko for at hvert par får minimum en hviledag mellom bruk. Spesielt essensielt er det naturligvis når det gjelder lærsko, siden lær er et materiale som er sensitivt overfor fukt.

Årsaken er at fukten forsårsaket av fotsvetten, er bakterier som lager en lite positiv kultur i mellom over og undersålen. Når skoene tørker og fukten blir borte, kan materialet i skoen «sakte, men sikkert», brytes ned av denne bakteriekulturen. 

Får de derimot en dag ekstra hvile mellom hver «tråkkedag», vil de tørke mer. Det er større sannsynlighet for at bakteriene rekker å dø før ny bruk. Spesielt dersom du husker å benytte skotrær, samt pusser og smører inn læret regelmessig. 

 

Velformede-og-tåfisfrie-sko-skaff-skotrær-sedertre-vintage-3-terje-melbye-inboundswag.no.jpeg
Hvert «tre» består av to deler, og de bevegelige delene legger optimalt i skoen. Slapp av! De presser ikke så mye at de utvider og ødelegger skoen. Messinghåndtakene brukes for å dra trærne ut av skoene. Spør du meg, fungerer de også som pynt. Det spinkle «skostativet» får plutselig et litt classy preg over seg.

 

Liker du tanken på forlenget levetid på dine sko?

 

Å ha tydelige skrukker i skinnet på dress-skoene er ikke spesielt sexy mandags morgen på kontoret. Like lite sexy på en fredagskveld på byen. Store rynker på 17. mai-skoene? På tide å gjøre noe!

 

Da er nøkkelen et par skotrær, i kombinasjon med noen vekslende skopar. Med litt jevnlig skopuss i tillegg, vil skoene holde seg godt i lang tid fremover! Jeg vil anta at fåtallet av min generasjon vet hvordan pensko virkelig skal vedlikeholdes. Ikke noe problem. Det kan læres!

Hva tenker du? Frustrert over fæl lukt fra skoene?  Eller sett deg lei av å kjøpe nye sko hele tiden fordi de slites, og går i oppløsning veldig raskt? Kanskje dyrere sko er billigere i lengden med litt kunnskap rundt pussing og pleie innabords?

Skopuss og vedlikehold kan gjøres på mange forskjellige måter. Det finnes sjelden en fasit på slike praktiske ting. For mange er det kult, og faktisk et mål i seg selv – å ha de blankeste og mest stilfulle par skoene i rommet. Hvordan en oppnår sistnevnte er irrelevant!

Merket med: ,,,,

1 kommentar til «Velformede og tåfisfrie sko? Anskaff skotrær!»

  1. Fant det ikke igjen nå. Bra innlegg, og artig lesning. 🙂 Mailen om innlegget kom til innboksen min i går.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?