God lyd – hva er galt med min generasjons hørsel?

Våre foreldre vokste opp med vinyl. Den deilige varme lyden som får skuldrene til å senke seg!

Du kommer hjem fra en lang arbeidsdag, og går rutinemessig til kjøkkenbenken. Der står din lille 5×5 cm-«klump» fra «Music Angel».

Du logger inn på «spotify» på mobilen, og spiller listepop på full guffe! Gjerne med volumet så høyt at elementet på størrelse med en femkroning, «blaffrer» av slaveri! 

Slapper du virkelig av nå? Med øreverkènde og «ihjælkomprimert» lydkvalitet på agendaen? Gjør du? I så fall er jo det bra for deg – men samtidig litt trist.

Du har glemt hva du går glipp av. Den analoge lyden. Hadde det enda vært bare dèt. Du har ufrivillig (?) fortrengt gåsehudfaktoren en kan oppleve med høy og klar lyd.

Det er dette jeg mener med hva som er galt med min generasjon – og etterfødde. Et område som tidligere var forbundet med livskvalitet, er ikke lenger bryet verdt! Da mener jeg selvfølgelig ikke bare lp-plater, men ønske om god kvalitet generelt. 

 

Lørdagskvelden på 70-tallet!

De fleste har vel kombinasjonen Dual-platespiller, (og senere Rega..), med høyttalere og «forsterkeri» fra norske Tandberg i minnene. Dine besteforeldre har kanskje dette stående fremdeles? I så fall med god grunn!

Brunt treverk hele veien med ørlite aluminium i front. For ikke å glemme de store «apekassene» av noen høyttalere. På 70-tallet sto slikt i all sin prakt i hovedstuene i «det ganske land».

Forsøkt plassert diskré, men likevel fremtredende. Dette til tross for at alt i fra gulv til tak var i samme brune, men ellers fargerike stil – som jo preget dette, og de etterfølgende tiårene.

Formidlingskomponentene fra 70-tallet var ikke akkurat kompakte – sett i dagens lys. Lyden derimot: den var råbra!

 

Lyden ble satt pris på av hvermann

Det kunne være å pleie fordøyelsessystemet i en «gusjigrønn» sofa av cordfløyel i et familieselskap, omringet av téakmøblement. Eller kanskje det skulle spilles opp til en «heidundrende» fest i en «naken» ungkarsbule!

Musikkavspilling fra stereoanlegget var den naturligste aktivitet på en lørdagskveld for ett par-tre tiår tilbake. 

Uavhengig av scenario, var det faste ritualet å plassere en plate på spilleren. For så å sikte den mekaniske stiften til ytterkanten for å sikre at den traff rillene til første spor!

Denne rutinen ble hos de aller fleste, gjentatt flerfoldige ganger. Hver eneste dag!

 

Hva har skjedd?

Daglig vitnes jeg folk rundt meg som lytter til musikk fra laptop og mobil-høyttalere. Selv de nærmeste venner av meg, skryter av sine bærbare pc’er med innebygde «Bose»-høyttalere. «HiFi» står det på det lille blanke klistremerket mellom tastaturet og musepekerflaten. Hva er egentlig HiFi?

Jo, det står for «high fidelity». Hva betyr det? Det betyr en god, og ikke minst naturtro gjengivelse av originalmaterialet. Gir Iphone-høyttaleren din den naturtro gjengivelsen av musikken, slik produsentene mente det skulle presenteres, uten så mye som et sett gode ørepropper?

Du mener det? For noe tull! Du tilhører samme gruppe som godt over halvparten av min generasjon.  

På generell basis, er det ikke bare min generasjon som er mer kravstore enn noen gang. Uansett hva vi skal gå til innkjøp av, gjør vi «research» til den store gullmedalje. Målet er å kunne mer enn selgeren i butikken. 

Tilgjengeligheten for informasjon på internett i dag er uendelig. Det er jo ikke annet enn positivt! Men vi skal ha det beste, til den beste prisen, på den rimeligste nettbutikken. I tillegg skal frakten være lavest. Helst gratis.

 

Når det gjelder lydprodukter, gir vi faen!

Vi er kresne som bare det innenfor alt i fra økologisk mat, og ny høstjakke, til den perfekte bilen for helgeturer til hytta. Selv robotgressklipperen må være nøye «research’et» og «kalkulert» før investering. Dette for å forsikre seg om at det er den beste på markedet – til best mulig pris.

Om den nye «hagevennen» din imponerer naboen, er jo det et kjempepluss. De var jo over deg på formue i følge fjorårets lister, så et lite comeback er jo på sin plass. På 70-tallet var det derimot stereoanlegget som imponerte naboen. Ikke den svenske børstraktoren. I hvert fall ikke den minste kompakthøyttaleren.  

Men nok om hyggelig naboskap, og tilhørende statusjakt. Det er ikke det jeg skriver om i dag. 

Så, hvorfor gjelder ikke det å være kritisk, innen lyd? Alle hører på musikk! Mange ser på filmer og serier. Tv-skjermer blir gradvis borte hos den yngre garde. Pc, nettbrett og mobiler? Benyttet til alle døgnets tider!

Hvorfor «higer» vi ikke etter en mer optimal opplevelse av mediene vi blir eksponert av?

Hvor kjedelig er det ikke, når stemmen til Clint Eastwood høres ut som en komprimert animasjonsfigur? Eller en film-eksplosjon ikke rører deg fysisk? Slik blir resultatet gjennom datamaskinen din, uten bruk av et par høretelefoner eller dedikerte høyttalere.

Noen er sikkert likegyldige..

 

Som flere har fått med seg etter å ha lest et tidligere innlegg, er jeg glad i LP-plater. Kall meg hipster. Kall meg gjerne sær. Kanskje jeg lever i feil tidsepoke?

 

At ikke alle er lydnerder er jo greit. Men det er for meg komplett uforståelig at kun 1% av unge født etter «generasjon X» (1965-1979), har et stereoanlegg eller øretelefoner av bra kvalitet.

 

god-lyd-hva-er-galt-med-min-generasjons-horsel-music-angel-rimelig-headsett-vinyl-vintage-2-terje-melbye-inboundswag-no

 

Et godt «headsett» koster ikke mer enn en tusenlapp. Et lite stereoanlegg kan fåes til noen få laken brukt. God lyd er noe alle setter pris på. Lyd er balsam for sjelen!

Spør faren, moren din, eller besteforeldrene om de har en LP-spiller, og noen lp’r lagret på loftet. Gidder ikke? 

Stå i det minste over fylla noen helger, og bruk litt av lønnen på et par høretelefoner av grei kvalitet! Vår generasjon er jo de mest kjøpeglade forbrukere verden har sett siden tidenes morgen.

Et «google-søk» er nok for å finne et hav av tester innenfor alle mulige prisklasser.

 

– Ta til fornuft. For din egen del og ikke minst omgivelsene rundt! 

 

Spørsmål? Send meg en mail. Jeg skal geleide deg i riktig retning av god lyd. 

 

Fremdeles likegyldig? Vel, ikke alle bryr seg om god lyd. Derimot er alle glad i musikk.

Sjekk i hvert fall ut et knippe musikktips. Musikktips for økt konsentrasjon! eller Inboundswag på Spotify og YouTube!

 

 

 

Merket med: ,,,,,

3 kommentarer til «God lyd – hva er galt med min generasjons hørsel?»

  1. […] Ta en titt her: God lyd – hva er galt med min generasjons hørsel?  […]

  2. […] Interessert i musikk og lyd, kulturelt sett? God lyd – hva er galt med min generasjons hørsel?  […]

  3. […] hodetelefoner – Skrev ett innlegg om lyd-relart blogginnlegg senhøst 2016 som gikk nokså viralt: God lyd – hva er galt med min generasjons hørsel? – Business til kultur Litt om hybelen: Den er liten, men siden bygget var nytt i fjor, er det fulgt moderne […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?